5 Beneficii ale journaling-ului
1. Scrierea în jurnal ajută la reducerea stresului
Journaling-ul poate fi o supapă de eliberare a presiunii foarte bună atunci când ne simțim copleșiți sau pur și simplu avem multe pe plan intern.
Exista cercetări care confirmă acest lucru. Intr-un studiu, pacienții, familiile și cadrele medicale de la un spital pentru copii au raportat o reducere a nivelului de stres după ce au efectuat următorul exercițiu de journaling: scrie trei lucruri pentru care ești recunoscător, scrie povestea vieții tale în șase cuvinte, scrie trei dorințe pe care le ai. După 12-18 luni mai târziu, 85% dintre participanți au raportat că exercițiul de scriere le-a schimbat viața. 59% au continuat să folosească scrisul pentru a face față stresului.
2. Journaling-ul poate stimula sănătatea (imunitatea) și bunăstarea
Intr-un studiu realizat în 2018 este sugerat că scrierea despre cele mai profunde gânduri și sentimente poate contribui la: mai puține vizite la medic legate de stres, o tensiune arterială mai mică, o stare de spirit îmbunătățită, o mai mare bunăstare.
În plus, un studiu efectuat pe 70 de adulți cu afecțiuni medicale și anxietate a constatat că scrierea despre experiențe pozitive, cum ar fi recunoștința, timp de 12 săptămâni, a fost legată de: reducerea stresului si o bunăstare sporită.
În cadrul aceluiași studiu, după o lună, participanții au raportat mai puține simptome de depresie și anxietate. După prima și a doua lună, participanții au raportat o mai mare reziliență.
3. Journaling-ul ajută la eliberarea de gândurile negative
Atunci când apar gânduri negative sau îngrijorătoare, este ușor să te lași prins în poveștile lor catastrofale. Notarea gândurilor, însă, creează spațiu și distanță pentru a le observa într-un mod mai obiectiv.
Ideea pe care să o reții : nu ești gândurile, emoțiile sau simptomele fizice; în schimb, poți controla contextul în care acestea apar.
Cu alte cuvinte, dacă gândurile tale nu îți servesc, nu trebuie să le crezi. În schimb, poți folosi jurnalul pentru a-ți vedea gândurile ca fiind separate de tine.
Pentru a sublinia și mai mult această idee poți folosi fraza: „Observ că am gândul…”
4. Jurnalul oferă o modalitate de a procesa emoțiile
Având în vedere viteza cu care ne mișcăm zilnic nu mai avem timp să ne observăm emoțiile sau de multe ori le respingem în mod activ. Problema? Emoțiile nostre au un mod de a ieși în continuare la suprafață și de a-ți afecta acțiunile – cu sau fără să iți dai seama.
Journaling-ul îți oferă posibilitatea de a procesa emoțiile într-un spațiu sigur și limitat. Numirea emoțiilor specifice pe care le trăiești și acceptarea lor reduce puterea lor. În acest fel, emoțiile dificile devin mai puțin copleșitoare și mai ușor de gestionat.
5. Jurnalul te poate ajuta să îți dai seama care este următorul pas
Scrierea gândurilor și sentimentelor tale despre o situație este primul pas pentru a înțelege cum să procedezi cel mai bine. După ce te-ai liniștit puțin, s-ar putea iți dai seama că emoțiile tale încearcă să vă spună ceva:
Poate că furia este un semn că trebuie să stabilești o limită mai puternică cu cineva. Sau tristețea ta te îndeamnă să te apropii și să îți consolidezi legăturile.
Văzându-ți preocupările, întrebările și emoțiile în alb și negru ai o imagine mai clară a nevoilor tale. Chiar și o simplă listă de argumente pro și contra îți poate oferi o perspectivă mai profundă asupra dorințelor tale.
Jurnalul oferă o metodă concretă de a învăța cine suntem și de a identifica ceea ce avem nevoie.
Pentru a crea un obicei de durată de a ține un jurnal, începe cu câteva minute pe zi. În jurnalul poți explora ceva ce te deranjează, poți scrie despre momentul prezent sau îți poți descrie visele și cum vrei să arate viața ta.
În cele din urmă, lucrul minunat este că vei observa că viața ta depinde în totalitate, complet de tine.