
Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul
Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul este una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit anul acesta. Chiar dacă povestea autoarei este una tristă, felul în care este scrisă și mesajul ei îți transmit o stare de bine.
Cartea este organizată în patru secțiuni: Închisoare, Evadare, Libertate și Vindecare și dincolo de povestea unei supraviețuiri incredibile, este un ghid practic de înțelegere a traumelor și a modului în care putem evada din închisoarea propriei minți
La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. A supraviețuit ororilor de nedescris de acolo și mai degrabă decât să-și lase trecutul dureros să o distrugă, a ales să-l transforme într-un dar puternic – unul pe care îl folosește pentru a-i ajuta pe alții să se inteleaga si să se vindece. In ideea ca niciodata nu este tarziu, la 40 de ani începe să studieze psihologia si își facea griji ca va termina doctoratul la 50 de ani, pâna când cineva i-a spus, că oricum va face 50 de ani, așa că e mai bine să aibă această realizare atunci.
Totul este o alegere până la urmă, iar atunci când nu avem control asupra ceea ce ni se întâmpla, putem alege filtrele prin care vedem lucrurile.
Două citate care mi-au plăcut:’’ Pot fi profund nefericită sau plină de speranță pot fi deprimată sau veselă. Mereu vom avea această alegere, oportunitate de a prelua controlul. Sunt aici, acesta este prezentul, am învățat să-mi spun mie însămi, iar și iar, până când sentimentul dureros de panicả începe să dispară’’.
‘’Timpul nu vindecă. Ci ceea ce faci tu cu timpul. Vindecarea este posibilă când alegem să ne asumăm responsabilitatea, când alegem să ne asumăm riscuri și, în cele din urmă, când alegem să ne eliberăm de răni, să lăsăm deoparte trecutul sau durerea’’.
Ai citit cartea? Cum ți s-a părut?