De ce o rutină de dimineață?
De ce ai nevoie de o rutina de dimineață? Ce beneficii îți aduce?
De ce să iți stabilești o rutina de dimineața? Pentru că te vă ajuta să depășești procrastinarea, să devii o persoana mai pozitiva și mai sănătoasă și te vă pregăti pentru succes în fiecare zi.
Suna destul de bine, nu? Dar în același timp suna puțin prea bine că să fie adevărat, nu-i așa? Asta obișnuiam să cred și eu. Așa că, hai să aflam mai multe despre de ce-ul din spatele tuturor acestor beneficii.
Beneficii mentale
Cât de diferită ar fi viață ta dacă ai avea o dispoziție mai bună? Conform unui studiu realizat de American Psychological Association, prin stabilirea și urmarea unei rutine de dimineața, nivelul de stres, de depresie și de anxietate vă începe să scadă, iar nivelul de satisfacție a vieții vă creste. Vei observa că te vei simți mai motivat, iar lista cu activități vă părea mai puțin descurajanta.
Beneficii fizice
Rutinele de dimineață iți oferă și beneficii fizice. Acestea te fac să te simți mai energic și mai puternic. În plus, când folosești timpul de dimineață pentru a face un antrenament cardio, o sesiune de stretching sau chiar o plimbare, te vei bucura de o stare de sănătate mai bună.
Probabil că vei mânca și mai puține calorii. Un studiu derulat de Northwestern University a descoperit că, în general, cei care adorm târziu mănâncă zilnic mai multe calorii. Mai exact, ei mănâncă mai mult la cină şi după aceasta şi, de asemenea, tind să consume mai mult fast-food şi mai puţine fructe şi legume. În timp, aceasta va conduce la un risc mai mare de obezitate, dar şi la o predispoziţie faţă de bolile care sunt generate de obezitate. Fizic, stresul redus pe care e probabil să îl resimţi înseamnă un risc mai mic de a face infarct, ceea ce este un mare plus când vine vorba despre o viaţă lunga şi sănătoasă.
Recompense spirituale
Când foloseşti rutina de dimineaţa pentru a medita, pentru a scrie în jurnal sau pentru a exersa vizualizarea, te vei simti în armonie cu tine şi cu restul universului. Vei avea un sentiment de pace interioară care te va ajuta să treci prin haosul pe care il poţi experimenta la muncă, acasă sau în ambele locuri.
Mai mult timp (de calitate)
Trăim într-o lume în care există foarte multe cereri diferite referitoare la timpul nostru. Una dintre cele mai mari chestiuni pe care le aud de la oameni este aceasta: ,,Nu am timp niciodată pentru mine!’’ Dar dacă îţi propu să te trezeşti dimineaţa, poţi folosi acel timp pentru a face lucruri care îţi plac.
Productivitate si concentrare mărite
Conform unui studiu realizat de biologul Cristoph Randler, dimineaţa oamenii sunt mai proactivi şi mai productivi.
Conform studiilor, s-a demonstrat că autocontrolul este la cel mai înalt nivel la inceputul zilei. Această creştere a voinţei în orele dimineţii poate ajuta enorn. (Interesant este că o cercetare a demonstrat că avem tendinţa de a fi mai morali dimineaţa, ceea ce transformă dimineaţa intr-un moment perfect pentru a lua decizii care sunt bazate, cel putin parţial, pe etică)
Structură şi succes
Ritualurile de dimineaţă te ajută să îţi începi ziua cu o structură. Acestea îţi oferă direcţie şi îţi permit o anumită lipsă a structurii spre sfârşitul zilei fără a te simţi vinovat din moment ce ai făcut tot ce ţi-ai propus dimineaţa.
Conform spuselor lui Hal Erold, autorul ,,The Miracle Morning’’, nivelul de succes pe care îl poţi atinge este la fel de înalt precum nivelul de dezvoltare personală pe care eşti capabil să îl dobândeşti şi totul poate începe cu ceea ce faci în fiecare dimineaţă: ,,Modul în care te trezeşti în fiecare zi şi rutina ta de dimineaţă (sau absenţa acesteia) influenţează dramatic nivelul de succes din fiecare plan al vieţii tale. Dimineţi productive şi de succes generează zile productive şi de succes, ceea ce conduce în mod inevitabil către o viaţă de succes, în acelaşi fel în care dimineţile mediocre şi neproductive produc zile neproductive şi mediocre, iar în final, o calitate mediocră a vieţii. Prin simpla schimbare a modului în care te trezeşti dimineaţa, îţi poţi transforma orice plan al vieţii tale mai repede decât te-ai gândit. ‘’
Ştiu că trezitul de dimineaţă este dificil, însă stabilirea unei rutine te ajută să vizualizezi cum vor arăta zilele tale şi câte activităţi utile poţi realiza. Pentru început, un mod de a-ţi stabili această rutină este prin structurarea formării obiceiului în următoarele etape:
- Aminteşte-ţi de obiceiul pe care vrei să îl creezi (rutina ta de dimineaţă);
- Stabileşte un obicei mic, care poate fi realizat şi decide ce tip de rutină i se potriveşte (ce fel de activităţi îţi doreşti să cuprindă rutina de dimineaţă);
- Evidenţiază recompensele associate cu obiceiul tău (mai multă productivitate, fericire mai mare, satisfacţie mai mare);
- Repetă realizarea cu succes a obiceiului ( închipuie-ţi că ai succes cu rutina de dimineaţă);
- Înregistrează-ţi obiceiul în calendar aşa încât să poţi vedea progresul.
Urmând acest proces simplu, nivelul de voinţă va creşte şi vei dezvolta o bază puternică pentru rutina ta de dimineaţă.
Găseşte-ţi motivul
Cunoscutul filosof german, Friedrich Nietzsche, a afirmat că:,,Daca vei stii ”de ce”, vei stii si cum ’’ Cu alte cuvinte, dacă eşti capabil să ataşezi o semnificaţie puternică unui obicei sau unui lucru pe care vrei să îl realizezi în viaţă, te va ajuta să depăşeşti obstacolele inevitabile şi frustrările care vor apărea pe parcurs. Indiferent de motivele pe care le ai, dacă eşti conştient de ele, te vei putea trezi mai uşor dimineaţa. Acest lucru te va ajuta şi atunci când tragi de tine şi tot ceea ce îţi doreşti este să amâni alarma, să te întorci şi să îţi spui că vei încerca şi mâine.
Câteva obiceiuri de care să ţii cont
Acum, după ce am stabilit ce paşi poţi urma pentru a-ţi stabili o rutină şi de cât de important este să ai unul sau mai multe motive pentru care să te trezeşti devreme dimineaţa, îţi prezint câteva activităţi utile pe care le poţi include în rutina ta de dimineaţă:
- Poţi medita pentru a-ţi limpezi mintea şi pentru a te bucura de prezent
- Te poţi gândi la toate lucrurile bune din viaţa ta şi poţi fi recunoscătoare pentru acestea
- Poţi face sport pentru a te menţine în formă şi pentru a avea o stare de sănătate bună
- Poţi citi sau privi ceva care să te inspire şi să te motiveze
- Te poţi bucura de un mic dejun sănătos, plin de proteine, fructe şi legume
- Scrierea într-un jurnal sau practicarea exerciţiului Morning Pages (constă în scrierea de mână a gândurilor în fiecare dimineaţă). Acesta ajuta la obținerea de claritate si focus, deoarece prin exercițiul scrisului se eliberează spațiu mental. În plus, contribuie la dezvoltarea creativităţii, iar scrisul de mana activează aceleași zone din creier ca și meditația.
În timp ce toate aceste activităţi reprezintă modalităţi grozave de a-ţi începe ziua, crearea unei rutine de dimineaţă include ţi activităţi pe care trebuie să le elimini. Aşa că, hai să îţi prezint două dintre acestea şi modul în care te pot afecta negativ.
Apăsarea butonului de amânare
Un studiu recent a demonstrat că mai mult de 57% dintre americani apasă butonul de amânare a alarmei în fiecare dimineaţă (şi sfârşesc prin a petrece 3 luni şi jumîtate din viaţă apăsân butonul). Una dintre cele mai mari probleme cu butonul de amânare se referă la mentalitatea pe care o generează. Dacă amânarea alarmei este prima acţiune pe care o realizezi, îţi începi ziua cu o procrastinare (,,Mă voi trezi mai târziu’’). Practic, îi trimiţi subconştientului mesajul că nu ai nici măcar autodisciplina de a te ridica din pat dimineaţa.
Verificarea e-mail-ului şi a reţelelor sociale
Dacă îţi începi dimineaţa cu verificarea e-mail-ului şi a reţelelor sociale, de fapt, nu începi cu tine, ci cu vieţile şi priorităţile altor persoane. Vrei să foloseşti dimineţile pentru a te concentra pe dezvoltarea ta personală şi profesională. Bun, acum că ştii cum să îţi stabileşti rutine de dimineaţă care să include activităţi folositoare, hai să îţi povestesc despre cum să te pregăteşti pentru succes chiar înainte de a începe ziua.
Pentru a avea un somn odihnitor, este important să cunoşti ce tipar de somn ai, iar acest lucru poate fi uşor de realizat dacă îţi notezi anumite informaţii într-un jurnal. Câteva dintre lucrurile pe care ar fi bine să le notezi sunt: ce ai făcut înainte de culcare, la ce oră te-ai pus la somn, cât a durat până ai adormit, numărul aproximativ de treziri şi cât a durat până ai reuşit să adormi din nou. Acesta te va ajuta să îţi găseşti tiparul de somn pe care îl ai în prezent.
O altă opțiune este achiziționarea unui dispozitiv de monitorizare a somnului, care nu numai că vă spune cum dormiți, dar vă poate ajuta, de asemenea, să creați practici sănătoase de somn.
Pentru a se asigura că se bucură de somnul de care are nevoie, Jeff Bezos, fondatorul şi CEO-ul Amazon, evită să îşi programeze întâlniri dimineaţa. Astfel, în cazul în care adoarme mai târziu decât şi-a propus, acesta ve beneficia de sufficient somn fără a se îngrijora că alarma va suna prea devreme.
Crearea unui mediu prietenos cu somnul devine, de asemenea, mai ușor atunci când creezi un mediu care te face să îţi doreşti să închizi ochii și să visezi. Iată câteva moduri simple, dar totodată super eficiente modalităţi de a-ți crea propriul tău mediu:
- Îndepărtează ceasul pentru a te asigura că nu te uiţi constant la el. (De fapt, îţi poţi dori chiar să îl aşezi în partea opusă aşa încât să fii nevoit să te ridici din pat pentru a opri alarma atunci când va suna dimineaţa.);
- Vivian Giang, autoarea Hack Your Day: Morning to Nighttime Habits of Highly Successful People, sugerează că e bine să-ţi declari dormitorul ,,o zonă fără dispozitive’’ şi să-ţi laşi toate tabletele, telefoanele şi alte echipamnte de acest fel în altă parte. Dacă nu poţi face asta, măcar stinge-le;
- Cumpără-i animalului tău de companie un pat pentru a-l împiedica să te trezească, fiindcă ei se tot mută noaptea;
- Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, temperature de somn ideală este chiar în jurul valorii de 18 ° C (65 ° F). Așadar, închide termostatul înainte de culcare și, în consecinţă, vei dormi mai bine;
- Folosiți perdele pentru a nu lăsa să pătrundă luminile din exterior. Acest lucru este chiar mai important dacă locuieşti într-o zonă care are lămpi stradale sau dacă casa ta se află la capătul unui drum în care farurile vehiculului strălucesc în mod obișnuit în ferestrele dormitorului. În esență, vrei să creezi un dormitor care să te facă să dormi ca un copil astfel încât să te trezești simțindu-te împrospătat, întinerit și gata să abordezi rutina matinală!
Acest e-book este plin de diferite informaţii utile pe care le poți folosi pentru a-ţi construi o rutină de dimineaţă care să îţi crească nivelul de succes. Dar principalul lucru de care trebuie să ții cont atunci când îți creezi propria rutină de dimineață este că trebuie să funcționeze pentru tine.
În final, să știi că nimic nu se schimbă dacă nu faci ceva. Așadar, dacă îți dorești o viață mai bună, mai împlinită, mai fericită şi plină de succese, atunci trebuie să faci ceva care să te aducă în această stare. Iar stabilirea unei rutine de dimineață, care să funcționeze pentru tine, ar putea fi primul pas pentru a face acest lucru. Totul începe cu o decizie.
Resurse care îți pot face dimineața mai frumoasă:
Jurnal pentru mai multă încredere în tine
Program pentru mai multă energie
Jurnal digital pentru mai multă claritate