Nu întotdeauna trebuie să fie greu
Nu întotdeauna trebuie să fie greu
Una dintre cele mai bune cărți citite anul acesta este Effortless(de Greg Mckeown). Știu că părerile sunt împărțite și unii o considera mult mai slabă decât Esentialismul, scrisă tot de Mckeown, dar eu cred că că întotdeauna exista posibilitatea de a face lucrurile ușor, fără efort și e bine să ne reamintească cineva asta.
Într-adevăr consider Effortless o urmare firească a Esentialismului, pentru că pasul 1 ar fi să îți dai seama ce este esențial pentru tine, iar pasul 2 este să te gândești cum poți face acele lucruri să fie plăcute.
De obicei suntem obișnuiți cu ideea că succesul implica efort și greutăți și că nu merităm să avem succes dacă nu muncim din greu, dacă nu avem motive să ne plângem.
Dar eu nu cred că trebuie să fie așa, putem face lucrurile să fie și plăcute și să avem și rezultate.
Îți las câteva idei din Effortless:
-înainte să încep orice activitate ne putem întreba: Cum ar arată ce avem de făcut, ar fi ușor sau mai distractiv?
-dacă ne concentrăm și apreciem ce avem, nu vom simți ca ne lipsește ceva, dacă în schimb ne focusam pe ce nu avem, pierdem din vedere ce avem deja
-relaxarea este o obligație, iar burn-out-ul nu este o medalie de onoare
-în loc sa ne întrebăm de ce este așa de grea o activitate, mai bine să ne întrebăm cum ar arăta dacă ar fi usoara.
-cum arată o lista de done for the day, adică nu lista de to do ci lista de lucruri finalizate, aici clar vor intra mai puține decât cele din lista de to do, pentru că atunci cand le vizualizezi finalizate, îți dai seama ca nu poți face chiar așa multe
Un lucru care l-am învățat este că orice lucru făcut cu efort duce la efort și automat te simți mereu fără energie, fără motivație și mereu copleșită.
’’Ce-ar fi dacă am înceta să celebrăm faptul că suntem ocupați ca o măsură a importanței? Ce-ar fi dacă am celebra, în schimb, cât de mult timp am petrecut ascultând, chibzuind, meditând și bucurându-ne de timp, cu cei mai importanți oameni din viețile noastre?
Ce-ar fi dacă societatea ar înceta să ne spună să cumpărăm mai multe lucruri și ne-ar permite, în schimb, să ne creăm mai mult spațiu pentru a respira și a gândi?’’
Sunt citatele preferate din cartea Esentialism – Disciplina de a urmări mai puţin, tot de Greg Mckeown
Stresul, anxietatea, zgomotul de fond din viețile noastre sunt provocate de faptul ca încercam sa ne împărțim în toate părțile și să facem pe plac celor din jur.
Ideea principala a Esențialismului este ca: Poți realiza mai multe, făcând mai puțin.
Cum sa iti dai seama dacă o alegere este esențială sau nu: Dacă răspunsul nu este un DA absolut, atunci clar este NU.( It’s either Hell Yeah, or no).
Esentialism înseamnă: să trăim cu intenție, să învățăm să spunem nu, să ne stabilim priorități, să sărbătorim progresele mici, să ne stabilim rutine potrivite, să ne concentrăm pe prezent, să ținem un jurnal, să raspunzdem zilnic la întrebări:
✅ Investesc în activitățile care trebuie?
✅ Ce fac acum are o semnificație pentru mine?
✅ Este esențial ce îmi propun sa fac?
Dacă răspunsul este nu, atunci pur și simplu nu fac acel lucru.
Îți las două întrebări la care sa te gandesti : Ce este esențial pentru tine? Cum ti-ai trai viata, astfel incat sa nu ai regrete mai târziu?