Respirația și reducerea stresului
Studiile clinice susțin că posturile de yoga, și practicile de respirație controlate pot atenua stresul și anxietatea. Experții în sănătate au ilustrat că, după două luni de practicare a respirației pranayama, 56 de studenți la medicină au redus nivelurile de stres, așa cum a fost evidențiat de o scădere a scorului total de stres, care a fost extrem de semnificativă, la începutul studiului (Brown, 2011).
Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de faptul că pierderea de energie care se simte adesea în corp se datorează în principal respirației incorecte. În general, se folosește doar o mică parte din capacitatea pulmonară, iar acest aport inadecvat de oxigen are ca rezultat eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor din organism. Funcțiile corpului sunt încetinite, iar celulele / țesuturile nu reușesc să se regenereze din cauza lipsei de energie suficientă. Cu practica respirației se poate crește aportul de oxigen de până la cinci ori. Aceasta înseamnă că se poate elimina de cinci ori dioxid de carbon din corp (Becker, 2000).
Practica respirației, cunoscută și sub denumirea de „respirație diafragmatică” sau „respirație profundă”, este definită ca un antrenament eficient integrator corp-minte pentru a face față stresului și a condițiilor psihosomatice. Respirația diafragmatică implică contracția diafragmei, extinderea burții și aprofundarea inhalării și expirației, ceea ce, prin urmare, scade frecvența respirației și maximizează cantitatea de oxigen din sânge. Beneficiile respirației diafragmatice au fost investigate în asociere cu meditația și religiile antice din est (cum ar fi budismul și artele marțiale) (Rygiel, 2019).
Emoțiile și respirația sunt strâns legate într-o buclă complexă de feedback. Înțelegerea acestei relații între respirație și emoții este esențială pentru a înțelege mai bine cum se tratează anxietatea, stresul, depresia și tulburările emoționale. Multe dintre efectele dăunătoare ale stărilor emoționale negative și ale dominanței simpatice ale sistemului nervos central s-au dovedit a fi contracarate de diferite forme de meditație, relaxare și tehnici de respirație. Tehnicile de meditație și respirație reduc stresul, anxietatea, depresia și alte stări emoționale negative (Jerath, 2015).
Un studiu realizat de Perciavalle et al. (2017), a investigat efectele respirației profunde asupra stării de spirit și stresului nu numai cu evaluări auto-raportate, ci și cu măsurarea parametrilor obiectivi, a ratei inimii și a nivelurilor de cortizol salivar. Îmbunătățirile au avut loc atât asupra efectelor fiziologice examinate (ritmul cardiac și nivelurile cortizolului salivar), cât și asupra stării de spirit și a stresului perceput, îmbunătățiri care nu au fost observate în grupul de control (Perciavalle et al., 2017). În plus, efecte similare asupra anxietății au fost observate într-un studiu de intervenție de 3 zile, în care practicile de respirație au fost efectuate de 3 ori pe zi (Yu & Song, 2010).
Exercitiile de respiratie reprezinta una dintre cele mai eficiente strategii de eliberare a stresului, efectul lor fiind acela de a transmite creierului că este momentul sa se relaxeze.
Toate reacțiile organismului la stres si anxietate, precum creșterea frecvenței cardiace, hiperventilatia sau presiunea arteriala ridicata, pot fi ținute sub control prin tehnici de respirație specifice.
Aceste tipuri de exerciții pot fi efectuate de oricine, în orice împrejurare, fără sa fie nevoie de echipamente speciale.
In link de mai jos ai înregistrarea unei scurte lecții despre respirație unde vei găsi mai multe informații despre beneficiile unei respirații conștiente chiar dacă este de câteva minute.
Iti mai scriu și tehnica pe care o vom folosi și te las să te bucuri de cele 5 minute pe care ai ales să ți le dedici.
O tehnică a respiratiei extrem de simpla este 4-4-8, fiind foarte eficienta în situațiile de stres, în care simțim că suntem copleșiți.
- Îndreaptă postura și închide ochii, apoi inspiră pe nas numărând până la 4. Concentreaza-ti atenția asupra aerului care pătrunde în plămâni.
- Tine-ti apoi respirația pana cand numeri din nou la 4.
- Expira ușor, numărând până la 8
Poți folosi aceasta tehnica pentru relaxare in momentele incordati si stresante, însă o poti folosi si pentru sporirea concentrației si îmbunătățirea randamentului la locul de munca. Atunci cand simți ca ești în pană de idei ori te misti cam greu, ia o pauza de 4 minute pe care o vei dedica acestui exercițiu de respirație. Vei observa cum puterea de concentrare este sporită instantaneu.
Câteva resurse care te pot ajuta:
Jurnal pentru mai multă încredere în tine
Program pentru mai multă energie
Jurnal digital pentru mai multă claritate