Rutina mea de dimineață
Se fac în curând 4 ani de când mi-am creat propriul meu spațiu dimineața și acest spațiu m-a ajutat enorm. Nu să fac mai multe, ci să înțeleg care este misiunea mea și scopul meu și să înteleg care este potențialul meu până la urmă.
Dacă nu m-aș fi trezit de la 5AM în ultimii ani nu as fi realizat mai nimic din ce am reușit sa fac.
Dar nu pentru că nu aș fi avut timp, ci pentru că nu aș fi știut ce potențial am. Nu mi-aș fi creat acel spațiu de evoluție în care orice este posibil. Și nu mi-aș fi luat energia care mă motivează zi de zi, energie de care o să-ți povestesc în Atelierul din 15 ianuarie pe care îl voi organiza împreună cu Claudia
Așa că o să ți se pară ciudat dacă o să-ți spun că nu fac mare lucru dimineață.
Rutina mea de dimineata nu este chiar o rutină, mai degrabă e un spațiu de evoluție, pentru că în fiecare zi fac altceva, ce simt că am nevoie, dar care mă ajută să fiu bine cu mine.
Ideea până la urmă nu e să ai o neapărat rutină, ci un spațiu al tău (mental) de reflecție și învățare sau un spațiu în care să faci ceva ce îți aduce bucurie și de unde să îți iei energia.
Dar pe scurt să-ți povestesc cum arată dimineața mea:
Mă trezesc la 5AM-5.40AM – de obicei nu pun alarmă, corpul meu s-a obișnuit cu ora aceasta de trezire.
Am uitat sa precizez că orice rutină de dimineata începe cu rutina de seara, iar rutina de seara începe la ora 8.30-9 când mă pregătesc de somn. Adică fac răcoare în camera, sting luminile, iau o carte relaxantă, dacă mă simt agitată folosesc un ulei esențial care îl pun pe pernă și mă ajută să adorm instant. În general evit să mă mai uit la telefon sau pe laptop după ora 20, dar nu îmi iese mereu. Am nevoie în general de 7 ore de somn bun să funcționez cu energie maximă vara și 8 ore de somn iarna.
Primul lucru pe care il fac dimineața după ce mă trezesc este sa beau două pahare mari de apă la temperatura camerei cu lămâie. Corpul se deshidrateaza foarte tare în timpul somnului și e foarte important acest pas.
După apă îmi pregătesc cafeaua, deși conform ultimelor studii e bine să bei cafea la 90 de minute după ce te-ai trezit. Am încercat să amân, însă nu-mi iese. Ipoteza studiilor este că dacă bei cafeaua imediat ce te trezești, vei resimti după masă o oboseală foarte puternică după masă și e ok să lași corpul să se trezească singur. Nu e cazul meu, energia mea e constantă pentru că am trick& tricks care mă ajută.
După cafea sau înainte, depinde mănânc ceva, teoretic din gama PFF(proteine, fibre, fats – grăsimi). Nici asta nu-mi iese tot timpul pentru că de multe ori îmi e poftă de un fruct, dar iarăși știința spune că fructele dimineața cresc insulina și apoi îmi va fi foame toată ziua, incepand cu ora 11. Aici e adevărat, am testat, dar e complicat să mănânci omleta la ora 5 AM așa că uneori îmi fac un smoothie cu ananas, unt de nuci pentru grăsimi naturale și lapte de cocos.
Între timp fac ceva streching, 1-2 minute, dar energia mea este low așa că nu mă forțez, spre deosebire de bărbați pe care îi ajută testosteronul, femeile nu au energie dimineața așa că nu mă agit prea tare cu sportul încă.
Îmi iau cafeaua și mă așez în locul meu special de scris și de citit. Îmi iau Remarkable și încep morning pages sau journaling cum i se mai spune. Scriu despre ce mă stresează sau ce gânduri mi-au rămas din ziua precedentă. Am zile în care scriu 3 rânduri, am zile în care scriu 3 pagini sau în care nu scriu deloc. Depinde ce simt că am nevoie.
După ce termin de scris, încep să citesc. Aici e secretul meu. Citesc mereu aceleași cărți, chiar de 10 ori, dacă simt că informația de acolo mă ajută.
Am mai multe cărți pe care le recitesc, dar una e cea la care am revenit de cele mai multe ori anul acesta. Partea bună este că o găsești gratuit la acest link. Bineînțeles că poate ție nu o să ți se pară la fel de interesantă, e normal, suntem fiecare în momente diferite ale călătoriei noastre prin viață. Ideea este că uneori tindem să alergăm după prea multă informație și să pierdem din vedere esențialul. Degeaba citim 10 de cărți în loc să citim una de 10 ori.
Mai departe e posibil să încep să lucrez, ori să pregătesc postări pentru social media, ori să pregătesc cursuri sau workshop-uri, depinde ce simt. Nu mai fac ceva pentru că trebuie, dacă nu vreau să fac ceva, pur și simplu nu fac.
Am avut perioade când lucram 3 ore dimineața și când am evitat orice era muncă, dar acum am reușit să găsesc echilibrul și fac ceea ce simt că am chef. De multe ori fac deepwork de 90 de minute, adică mă concentrez pentru o activitate și sunt extrem de productivă atunci. Nu-mi iese foarte des, dar când reușesc să lucrez 90 de minute fără întreruperi e magic.
Ce nu fac dimineața: nu meditez, pentru că nu simt că am nevoie, îmi eliberez mintea scriind, nu mă stresez cu nimic, nu stau excesiv pe social media, aș minți să zic că nu stau deloc, dar nu stau mai mult de 10 minute.
După ora 8 energia mea este la 100% pentru că m-am încărcat din rutina mea de dimineata așa că ziua poate începe. Mic dejun, pregatiri de scoală pentru cel mic, dat mâncare la câini si pisici, puțină ordine, sală, înregistrări podcast, sesiuni, etc
Asta e rutina de iarnă. Vara este diferită pentru că imediat ce se luminează îmi fac plimbarea de dimineață care vine cu extrem de multe beneficii, dar despre asta îți voi povesti altă dată.
Dacă ai întrebări le aștept cu mare drag pe mail sau direct pe 15 ianuarie la Atelier unde te invit să ne bem cafeaua împreună. Astăzi este ultima zi de early bird
Este demonstrat stiințific că expunerea la lumina naturala imediat ce te trezesti te ajuta să obții o stare de bine pe tot parcursul zilei și ajuta chiar și la gestionarea depresiei (via @hubermanlab pe care îți recomand să îl urmărești dacă vrei să aflii mai multe despre cum lumina îți poate aduce energie dimineața- chiar si blue light📱, adică nu e greșit să stai câteva minute pe telefon dimineața, dacă bineînteles sunt câteva minute😀)