Rutine de dimineata partea I -Morning Pages
Prima rutină recomandată se numește Morning Pages- sau mai exact scrie 3 pagini în fiecare dimineață. Această rutină a fost introdusă pe piață de Julia Cameron, autoarea cărții ”The Artist’s Way” care are drept scop principal deblocarea creativității. Contrar titlului, cartea se adresează nu doar artiștilor. ci tuturor celor care vor să își regăsească latura creativă (fiecare dintre noi are această doză de creativitate, chiar dacă uneori se pierde pe drum).
Ideea acestei rutine este ca imediat cum te trezești să te apuci de scris..și să nu te oprești până nu ai umplut 3 pagini. Nu contează CE scrii, contează doar SĂ scrii. Nu există bine sau rău când vine vorba de scris. De fapt nici măcar nu este ”scris” în adevăratul sens al cuvântului. E mai mult despre cee ace gândești, simți, vezi etc. Cât despre numărul de pagini, ei bine aici părerile sunt împărțite. În urma studiului personal pot garanta că nu e musai să fie 3 pagini (poate fi 1, pot fi 4 etc.), important e să te apuci de scris, de mână, astfel încât asta să devină o rutină.
Bineînțeles că poate fi destul de ”complicat” să îți formezi un nou obicei dimineața așa că acest exercițiu îți poate cauza ”dureri de cap”. Așadar îți recommand să începi cât mai simplu posibil: scrie o fraza în prima zi, apoi 2 fraze, în următoarea zi jumătate de pagină, și tot așa până reușești să umpli cele 3 pagini. Cu această ocazie îți vei da seama și de numărul de pagini care este suficient pentru tine. Crezi că nu ai nimic de spus? Poți începe cu o primă frază de genul: ”Acest exercițiu e nebunie curată și nu știu de ce mă pune coach-ul meu să fac asta!”
Stai fără grijă, nu mă supăr 😉
Într-adevăr această rutină necesită undeva între 30-40 minute/zi, dar cu siguranță vei câștiga mai mult timp prin simplu fapt că vei fi mai eficient pe parcursul zilei, așa că nu trebuie să îți faci griji că ” nu ai timp pentru asta”.
Prea multă ”muncă” de dimineață? Iată ce spun studiile și care sunt doar o parte dintre beneficiile pe care le aduce această rutină:
- Vei obține claritate și un focus mai bun: Dimineața este cel mai potrivit moment pentru a-ți așterne gandurile pe hârtie, ordonându-le, alungând găndurile rele și nefolositoare și lăsând loc în spațiul mental pentru cele bune.
- Scrisul de mână activează aceleași zone ca și meditația (Studiul aici).
- E un spațiu sigur, unde se pot descrie fricile, grijile, bucuriile și mai mult decât atât, nu trebuie să le recitești așa că poți să arunci ceea ce ai scris. Aceste gânduri nu sunt destinate citirii de către public, așa că nu te chinui să faci ”artă”. Este chiar recomandat să rămână private, doar pentru tine.
- Îți vei dezvolta creativitatea: Studiile spun că dimineața atingem ”apogeul” creativității (Studiul aici). Vei constata (și tu) că a fi creativ presupune multă muncă și că vorba aceea care spune că talentul înseamnă 1% inspirație si 99% muncă este adevărată.
- Ajută lareducerea anxietății, prin procesarea emoțiilor: Psihologic vorbind, așternerea pe hârtie a gândurilor negative sau pozitive are un rol cathartic și conduce la reducerea stresului, a fricii sau chiar a simptomelor post-traumatice. Totodată poți urmări ce anume declanșează aceste stări, învățând astfel să le controlezi, iar anxietatea și trăirile negative își diminuează din intensitate semnificativ. Uite și un exemplu despre cum poate fi pus în practică: Ieri am avut o zi proastă, m-am certat cu X, acum mă simt fără energie, fără entuziasm, trist, plictisit, neliniștit etc. Sau invers: Astăzi simt multă bucurie, încântare, inspirație, speranță, fericire. Poți folosi și întrebări, chiar dacă nu găsești răspuns la ele.
- Îmbunătățește calitatea vieții (Studiul aici).
Cuvintele au puterea să îți schimbe viața!
Așa că începe rutina de dimineață scriind fraze precum: ” Aceasta va fi cea mai buna zi de până acum”. Alte modalități cu care poți începe exercițiul sunt: ”Azi mă simt…”/”Astăzi este o zi bună pentru că…”/”Ieri am învățat…”/”Astăzi mă focusez doar pe acest lucru …” .
Aceasta este una din practicile foarte simple și care, poate, crezi că nu ți se potrivește, însă cele 3 pagini pot reprezenta cheia către o minte mai limpede, idei mai bune și reducerea stresului.