Terapia somatică(Somatic Experiencing) și sistemul nervos
Ce este terapia somatică?
Terapia prin experiență somatică este un tip de terapie alternativă orientată spre a ajuta oamenii să găsească vindecarea după anumite traume.
Trauma poate să apară sub forma unui stres acut perceput în urma unui pericol asupra vieții, sau ca rezultat al stresului acumulat. Ambele tipuri de stres pot afecta grav capacitatea unei persoane de a funcționa cu reziliență și ușurință și de a trăi în prezent.
Creată de Dr. Peter Levine, această terapie funcționează după principiul că trauma rămâne prinsă în corpul uman, ceea ce conduce la parte din simptomele pe care le pot experimenta persoanele cu PTSD sau cele care au suferit traume. Utilizând această metodă, practicanții lucrează la eliberarea acestui stres din organism.
Mulți oameni care au suferit traume, în special cei care au suferit traume fizice, cum ar fi violența domestică sau diverse agresiuni, se pot disocia sau se pot deconecta de la corpul lor.
Trauma este o încarcare emoțională, nu obligatoriu un eveniment traumatic.
Trauma este o reacție de supraîncărcare a sistemului nervos în mod special, care necesita o descărcare în corp, din acest motiv anumite feluri de terapii verbale nu aduc rezultate, deși sunt practicate timp îndelungat. Trauma neprocesată este un exces de adrenalina în corp care poate produce inflamații, anexietate, atacuri de panică, insomnii si multe altele.
Evenimentul traumatic poate lăsa urme traumatice care se pot activa în diverse contexte. Trauma poate fi și de dezvoltare, adică lucruri mărunte cumulative care ni s-au întâmplat de-a lungul timpului și care s-au stocat în sistemul nostru nervos.
Ființele umane au o capacitate înnăscută de a depăși efectele diverselor traume. Abordarea SE™ facilitează completarea răspunsurilor motorii de auto-protecție și eliberarea energiei de supraviețuire blocate, prinsă în organism și în sistemul nervos, abordând astfel cauza principală a simptomelor traumei. Asta se face prin ghidarea cu ușurință a clienților cu scopul de a dezvolta o toleranță ridicată la senzațiile corporale dificile și emoțiile suprimate, construindu-și astfel capacitatea de izolare și rezistență.
Cum se descarcă animalele de șoc
Dr. Levine a fost inspirat să studieze stresul asupra sistemului nervos atunci când și-a dat seama că animalele din sălbăticie sunt în mod constant amenințate cu moartea din cauza prădării, dar rareori prezintă simptome de traumă. El a descoperit că trauma profundă are de-a face cu al treilea răspuns de supraviețuire perceput la amenințarea vieții, care constă în starea de „împietrire” și colapsul. Când nu există opțiunea de a lupta sau de a zbura, atât animalele sălbatice cât și oamenii rămân „împietriți” (nemișcați) și imobilizați, ca de exemplu în jocul de-a „face pe-a mortul”. Acest lucru îi face să nu mai fie atât de mult o țintă. Aceste două răspunsuri sunt însă limitate în timp; cu alte cuvinte, trebuie să-și urmeze cursul și să permită energiei masive care a fost pregătită pentru luptă sau fugă să se descarce prin mici tremurări interioare spontane.
Dacă faza de imobilitate nu se finalizează, atunci acea încărcătură rămâne prinsă în corp, și din perspectiva acestuia, el este încă sub amenințare și de multe ori continuă să perceapă lumea din acea perspectivă. Experiența somatică lucrează tocmai pentru a elibera această energie stocată și a opri alarma de amenințare care provoacă dereglări, iar în același timp ajută la dobândirea unui sentiment de conștientizare a experiențelor interne (senzații interoceptive, proprioceptive și kinestezice).
Beneficiile terapiei experienței somatice
Trauma ce se întâmplă în corpul nostru poate conduce la dereglare emoțională. Somatic experiencing funcționează prin eliberarea traumei care devine „blocată” în corp. Un aspect al acestei dereglării este cunoscut sub numele de freeze, apărarea primitivă a corpului nostru în fața pericolului. Acest răspuns s -ar activa dacă cineva ar fi urmărit de un tigru.
Spre deosebire de răspunsul „luptă sau fugă” ce are loc în cazul unei amenințări grave și determină sistemul nervos simpatic să mărească ritmul cardiac, respirația și concentrarea, răspunsul de tip „freeze” poate provoca exact opusul.
Se spune că organismul nu știe să distingă trauma fizică de trauma mentală. Dacă ceva îți pune viața în pericol, ca acel tigru, s-ar putea să poți scăpa fizic de acea frică odată ce tigrul nu mai este prin preajmă. Cu traume emoționale, totuși, creierul se poate bloca crezând că ești încă într-o stare de pericol. Starea de împietrire se poate manifesta atât prin simptome cognitive, cât și fizice, cum ar fi:
· la nivel cognitiv: Confuzie, Detașare, Dificultate de concentrare
· la nivel fizic: Dificultate de mișcare, Respirație încetinită, Frecvență cardiacă scăzută
În timp ce terapia somatică nu implică o repovestire și o procesare completă a traumei tale trecute, așa cum ar putea face alte terapii pentru traume, ți se va cere să aduci în discuție unele dintre aceste amintiri dureroase. Procedând astfel, este posibil să te simți „activat” sau să simți un nivel ridicat de excitare energetică în corp. Deși poate fi inconfortabil, tocmai asta e ideea. Înainte de a ajunge la această etapă, terapeutul tău va lucra cu tine la a găsi „resurse”sau la găsirea de instrumente care să te ajute să te liniștești atunci când te simți supraîncărcat emoțional, astfel încât să te poți descurca să lucrezi cu aceste amintiri atunci când apar în terapie.
Procesul terapeutic va presupune facilitarea stărilor de excitare declanșate de traumă și senzații de siguranță și calm. Procesul de a merge înainte și înapoi între aceste stări se numește pendulare și se concentrează pe recunoașterea acestor senzații. Trauma poate interfera cu capacitatea noastră de a ne recunoaște starea internă, iar această tehnică ne ajută să ne reconectăm cu noi înșine și cu ceea ce se întâmplă în corpul nostru.
Dr. Levine crede că evenimentul traumatic nu este cel ce cauzează traumele de lungă durată, ci mai degrabă răspunsul blocat la amenințarea percepută asupra vieții este cel ce care cauzează un sistem nervos dezechilibrat. Scopul experienței somatice este de a ajuta pe cineva să-și acceseze memoria corporală (memoria procedurală) a evenimentului, nu povestea. Obiectivul este de a difuza puterea narațiunii și de a remapa memoria corpului pentru a ca viața să-și reia cursul.
Câteva resurse care te pot ajuta :
Jurnal pentru mai multă încredere în tine
Program pentru mai multă energie
Jurnal digital pentru mai multă claritate