Cum îți dezvolți autodisciplina?
Autodisciplina este abilitatea de a face lucrurile pe care ți le-ai propus, fără să găsești scuze sau motive să nu le mai faci.
Daca ți s-a întamplat să îți propui ca de mâine să faci sport, sau să mănânci sănătos, sau să te trezești mai devreme si nu ai reusit, înseamnă că una dintre principalele probleme cu care te confrunti este autodisciplina.
Autodisciplina este capacitatea de a amana o recompensa imediata, pentru a obtine un beneficiu viitor mai important. Adică amâni somnul de dimineața pentru a avea mai mult timp pentru tine sau amâni uitatul la TV pentru o oră de sport sau citit care îți aduce mult mai multe beneficii pe termen lung.
Degeaba îți setezi obiective sau planifici ceva, dacă nu vei respecta ce ți-ai propus.
Găsești mai jos 7 obiceiuri care te vor ajuta în acest sens.
1. FII RĂSPUNZĂTOR
Ideea principala a autodisciplinei e ca atunci cand iei o decizie constienta, este garantat ca o vei duce la bun sfarsit.
2. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE CEVA LA TINE ÎN FIECARE ZI
Descoperă obiceiurile nesănătoase. Învață o limbă străină nouă. Posibilitățile sunt nelimitate. Nu mai acorda prioritate lucrurilor care te țin ocupat din viața ta și fă-ți timp pentru lucrurile importante, precum dezvoltarea constantă a bunăstării tale mentale, fizice și emoționale.
3. DĂ UN EXEMPLU POTRIVIT
Cum te-ai simți dacă ai ști că acțiunile tale sunt urmate și copiate de alții din jurul tău? Ca să poți da un exemplu, trebuie să fii TU un exemplu mai întâi.
4. CREEAZĂ UN PLAN ȘI OBIECTIVE MĂSURABILE
Un plan bine structurat te va ajuta să te organizezi în viață. Autodisciplina înseamnă organizare, așa că stabilește-ți un plan, obiective delimitate de timp și parametri cu care să poți măsura rezultatele.
5. FII SINCER ÎN CEEA CE COMUNICI
Uneori ne este mai simplu să negăm ceea ce ne dorim, să ascundem sub măști și roluri ceea ce suntem cu adevărat și o facem atât de mult până când uitam de noi, de “adevărații” noi. Fii sincer cu tine însuti și cu cei din jur, fii autentic, respectă-ți intențiile și spune exact ce simți.
6. GÎNDEȘTE-TE PE HÂRTIE
Scrie pe hârtie sau într-un jurnal tot ce își propui să faci, și cât mai detaliat. După un timp revino asupra acestor gânduri și vei vedea cum asta te ajută să te înțelegi pe tine și totodată acțiunile tale.
7. TRĂIEȘTE ACUM
Trăiești cu adevărat doar atunci când mintea ta este acolo unde ești și tu! Când simți, când te bucuri, atingi, iubești, prețuiești, respiri, privești, când plângi, când speri, când esti dezamăgit…
Exact asta ne lipsește nouă! Viața trăită AZI, AICI, ACUM!