Ce facem cu gândurile negative?
Ce facem cu gândurile negative?
Ți s-a intamplat vreodata ca într-o dimineață să te trezești binedispus și într-o alta dimineața să te simți deprimat(ă), însă nu știi de ce?
Sau să te simți foarte bine, apoi sa auzi un cuvânt în jurul tău și dintr-o data sa te intristezi.
Se intampla acest lucru pentru ca creierul nostru este într-o continuă stare de anticipare și predicție. Va simți bucurie sau tristețe înainte să se întâmple ceva concret. De exemplu, urmează să vină Crăciunul, simți bucuria mai mare anticipând, decât atunci cand faci va fi ziua respectivă.
Sunt doua teorii psihologice care explica acest mecanism al formării emoțiilor.
Prima e cea clasică stimul răspuns, în care un stimul declanșează un răspuns în amigdală și astfel apare frica și gândurile negative.
Iar a doua teorie mai nouă, este cea a emoțiilor construite în care noi ne creăm emoțiile în funcție de ce anticipăm în fiecare moment în baza experiențelor noastre trecute.
Câteva soluții testate de mine, care mă ajută să depășesc mai ușor gândurile negative.
1. Primul lucru ar fi să identificăm și să le constientizam așa cum sunt ele ca și senzații fizice. Sa ne luăm un moment stăm în prezent și să ne întrebăm ce este real și ce este anticipare.
2. Al doilea lucru e sa le reconceptualizăm. Adică sa vedem partea buna și să schimbăm cadrul, să transformăm frica în entuziasm. Sigur este o lecție sau ceva de învățat undeva în acea experienta.
3. Al treilea lucru este recunostinta, adică alege un moment din trecut care îți aduce bucurie, încantare. Poate fi orice, un moment cu familia, o călătorie, o realizare profesională. Poate ai o poza care iti aduce aminte de acel moment și de felul în care te-ai simțit atunci.
Recunostinta presupune sa ne focusam pe ce am simțit în acel moment și să reconstruim acea emoție și acum, să încercam sa o pastram vie cat mai mult timp.
Așa ca atunci când simți o emoție sau un gand negativ, adu-ti aminte de starea de recunostință pe care ai trait-o și încearcă sa o retraiești.